magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Agroinfo - 1999/2. június

Területfejlesztéssel az országkép javításáért!

A Mohácsi Kiállítás és Vásár alkalmából 1999. április 9-én e címmel rendezett fórumot a pécsi székhelyű Magyar Áruk Klubja Egyesület, melynek célja, hogy megvitassák a helyi kezdeményezések, vállalkozási és társadalomformáló törekvések szerepét a területfejlesztés előmozdításában. A rendezvény házigazdája Krem József a mohácsi Dr. Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatója elmondta: Változó gazdaságunkban az agrároktatás új kihívások előtt áll. Ezt egyrészről felkészülésünk az EU-csatlakozásra, másrészről a folyamatos gazdasági környezet változása követeli meg. A kisvállalkozások, a családi gazdaságok szerepe az agrárgazdaság területén is jelentősen megnövekedett, melyhez az agrároktatásnak is igazodnia kell. Iskolánk felkészült az új ismeretek oktatására, így biztosítani tudja azt a követelményszintet, mely egy középfokú agrár-szakember számára szükséges. Az iskolánkból kikerülő végzős diákok többsége a mohácsi térségben családi- illetve kisgazdaságokban helyezkedik el. Figyelembe véve, hogy a térség agrárgazdasági adottságai kiemelten kedvezőek, hisszük, hogy a gazdasági fejlődésnek, a munkanélküliség csökkentésének egyik fontos része a családi gazdaságok kialakulása, melynek előfeltétele a szakmai ismeretek elsajátítása, a képzettség megszerzése."

A rendezvényen részt vett Szakál Krisztina az FVM képviseletében kitért arra, hogy a mohácsi kistérségnek kitörési pontja lehet a Horvátországgal kialakított jó kapcsolata. A határ közelsége lehetőséget adhat arra, - annak ellenére, hogy nemzetközileg a horvát-magyar határmenti térségek támogatása nem szerepelnek az EU által támogatott térségek között - hogy az évek-évtizedek alatt kialakított jó partnerséget a régió hasznára fordítsák. Szakál szerint a tájjellegű termékeknek folyamatos piaca lehet az EU-n belül. Az már más kérdés, hogy a tájjellegűnek mi számít, és a jelenlegi termelési szerkezetet hogyan lehet átalakítani az EU követelményeinek való megfelelésre. Az valószínű, ha a térség eddig jelentős - és főleg jó minőségű - gabonatermő terület volt, akkor a fő termelési ágról nem kell lemondani. Az már egy más feladat, hogy mindenképpen célszerű megvizsgálni, hogy ebben az esetben mely gabonafajtákra és milyen mennyiségben van igény a piacon.

Weinreich László a fórum szervezője szerint a "megrendezett vitafórum közvetlen témája az agrár- és területfejlesztés összefüggése volt. A helyi lehetőségek vizsgálatakor figyelemmel kell lennünk arra, hogy a gazdaságfejlesztési célokon túl a területfejlesztésnek, a társadalmi-gazdasági és kulturális fejlődés előmozdítása is célja, így feladata is kell, hogy legyen. Meggyőződésünk, hogy a helyi kezdeményezések szakmai, erkölcsi és anyagi támogatásával ezek életképessége biztosítható. A Hajrá, Hazai! program fontosnak tartja a helyi szerveződéseket, mivel e kezdeményezések a helyi társadalom és kultúraformáló, illetve kultúramegőrző eszközévé válhat, így közvetve hozzájárulnak a társadalom egészének folyamatos fejlődéséhez."

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni