magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Budapest Business Journal 1998.01.26

Nonprofit group pushes buy Hungarian theme

Forty-four percent of Hungarian shoppers prefer buying foreign products if they are given a choice, 36 percent prefer Hungarian goods and 20 percent decide on a case-by-case basis. Discouraged by a lack of government initatives to boost consumer allegiance to domestic products, a Pécs-based nonprofit group has launched a nationwide campaign to urge shoppers to buy Hungarian goods and assist local companies. Hallmarked by the Hajrá, Hazai! ( Go, Domestic! ) slogan, the Hungarian Products Association (MÁK)'s campaign aims at improving the image and prestige of Hungarian products, and with it their market demand.

"The state can protect Hungarian producers by quotas and customs ... but a civil initative is needed to fill in what the state has been unable to do for the marketing of Hungarian products," said László Weinreich, president of the association.

Founded in 1995, MÁK helps small and medium-sized companies sell domestically - and sometimes abroad - by offering advice on marketing and public relations decisions, helping affiliates attend conferences, and providing business contacts with a database of its 300.000 members. The association's long-team goal is to change current consumer opinions and convince consumers that it is important to buy domestic products. According to an MÁK survey, 44 percent of Hungarian shoppers prefer buying foreign products if they are given a choice, 36 percent prefer Hungarian goods and 20 percent decide on a case-by-case basis.

"Before joining the European Union, we have to develop a healthy protectionist market environment, a consciousness about the importance of buying Hungarian products," Weinreich said. "Even in Austria, where there used to be a strong consciousness about buying domestic products, the rate between foreign and domestic products sold dropped from 84 percent in favor of domestic to 52 percent soon after Austria became a member," he said.

"This rate is currently 82 percent in Hungary, but it could significantly drop ... if we don't developed a kind of an economic nationalism," Weinreich said.

Sándor Bojtor, assistant director of the market protection department at the Ministry of Industry, Trade and Tourism, had not heard of the initative, but said it sounds like a good idea. "It goes parallel with the ministry's efforts," Bojtor said. "In countries like France or Japan, there is no need to raise the consciousness, because it's there. But in Hungary , a lot of hunger has accumulated over the years for foreign products."

MÁK was founded by 12 individuals, including two entrepreneurs, and estimates its members and supporters to number 100-150. A tollfree number provides advice and the association also plans to launch a market protection magazine, Vásárlói Magazin, (Shoppers' Magazine). The association considers a product domestic if it is entirely produced in Hungary or if the imported materials, services or products don't exceeded 49 percent of the production costs. It considers an entrepreneur or venture a domestic entity if 90 percent of its employees are Hungarian.

Of the 152.000 registered companies in the country in 1997, MÁK found that 2.112 included the word "Magyar" in their names, while 1.557 had "Hun," "Hungaro" or "Hungary" and 295 included "Pannónia," the Latin name for Hungary dating back to the period when the western part of the country was a Roman province.

Several producers have been using product labels to draw attention to their products' Hungarian origins. MÁK would like develop a unified logo for all domestic and foreign markets, Weinreich said.

MÁK collected Ft 1.2 million (5,804) for its project in 1997, and it would need a total of Ft 40 million, Weinreich said. Cora Hypermarket Kft donated Ft 600,000 and MOL Rt contributed Ft 300,000 to support the initative. MÁK's other partners include Generalbroker Kft, Hajdútej Rt and Mecsekfűszért Rt. This year, the association is also counting on support through 1 percent tax return donations.

(magyar fordítás)

Nonprofit csoport kardoskodik a magyar áruk vásárlásáért

A magyar vásárlók 44 százaléka lehetőség szerint külföldi árut vásárol, 36 százalékuk a magyar terméket választja, míg 20 százalékuk döntése esetenként változik.

A Magyar Áruk Klubjának (MÁK) felmérése

Egy pécsi nonprofit csoport, elkeseredvén amiatt, hogy a kormány nem kezdeményez lépéseket a vásárlók hazai termékek iránti hűségének fokozására, országos kampányt indított annak érdekében, hogy a vásárlókat magyar áruk vásárlására ösztönözze, és így támogassa a hazai cégeket. A Magyar Áruk Klubja (MÁK) által folytatott, Hajrá Hazai! jelszóval fémjelzett kampány célja, hogy javítsa a magyar termékekről kialakult képet és az áruk presztízsét, és ezáltal piaci keresletüket is fokozza. "Az állam védheti a magyar gyártókat kvótákkal és vámokkal ... de egy civil kezdeményezésre is szükség van, hogy betöltse azokat a réseket, melyeket az állam nem volt képes betölteni a magyar áruk marketingje terén" - nyilatkozta Weinreich László, az egyesület elnöke. Az 1995-ben alapított MÁK segíti a kis és középvállalatokat abban, hogy a hazai - és esetenként külföldi - piacon értékesítsék áruikat, oly módon, hogy tanácsadást nyújt marketing és PR döntéseik meghozatalához, hozzásegíti őket konferenciák látogatásához, és 300,000 tagból álló adatbázisa alapján üzleti kapcsolatokhoz juttatja őket.

Az egyesület hosszútávú célkitűzése, hogy megváltoztassa a jelenleg uralkodó vásárlói véleményeket, és meggyőzze a vásárlókat arról, milyen fontos hazai terméket venni. A MÁK felmérése szerint a magyar vásárlók 44 százaléka lehetőség szerint külföldi árut vásárol, 36 százalékuk a magyar terméket választja, míg 20 százalékuk döntése esetenként változik.

"Mielőtt csatlakozunk az Európai Unióhoz, ki kell alakítanunk egy egészséges protekcionista piaci környezetet, és tudatosítanunk kell az emberekben, mennyire fontos, hogy magyar termékeket vásároljanak" - mondta Weinreich László. - "Még Ausztriában is, ahol igen öntudatosak voltak a vásárlók a tekintetben, hogy hazai árut vásároljanak, az eladott külföldi és hazai áruk arányát tekintve a hazai termékek aránya 84 százalékról 52 százalékra esett vissza Ausztria uniós csatlakozását követően". "Jelenleg ez az arány Magyarországon 82 százalék, de ez jelentősen csökkenhet, ha nem fejlődik ki egyfajta gazdasági nacionalizmus" - mondta Weinreich. Bojtor Sándor, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium piacvédelmi osztályvezető helyettese nem hallott a kezdeményezésről, de azt jó ötletnek tartja. "A kezdeményezés összhangban áll a minisztérium erőfeszítéseinek irányával" - mondta Bojtor - "Az olyan országokban, mint Franciaország vagy Japán, nincs szükség arra, hogy az emberekben ezt külön tudatosítsuk, mert eleve bennük van. Magyarországon azonban az elmúlt évek alatt az emberek nagyon kiéheztek a külföldi termékekre". A MÁK-ot 12 személy alapította, köztük két vállalkozó, és a tagok és támogatók számát 100-150 körülire becslik. Egy ingyenes telefonszámon tanácsot és részletes információt lehet kapni a fogyasztói kampányról, és az egyesület azt tervezi, útnak indít egy piacvédelmi lapot, a Vásárlói Magazin-t. Az egyesület akkor tekint egy terméket magyar árunak, ha az teljes egészében Magyarországon készült, vagy ha az előállítási költségen belül az import anyagok, szolgáltatások vagy termékek aránya nem haladja meg a 49 százalékot. Akkor tekint egy vállalkozót vagy vállalkozást magyarnak, ha az alkalmazottak 90 százaléka magyar. A MÁK felmérése szerint 1997-ben a 152.000 Magyarországon bejegyzett vállalatból 2.112 nevében szerepelt a "Magyar" szó, míg 1.557 nevében szerepelt a "Hun", "Hungaro" vagy "Hungary" tag, és 295 vállalat nevében szerepelt a "Pannónia" szó, Magyarország latin elnevezése abból az időből, amikor az ország nyugati része római tartomány volt. Több gyártó használ olyan emblémát termékein, ami felhívja a figyelmet a termék magyar eredetére. A MÁK szeretne egységes emblémát kidolgozni minden magyar termék számára, melynek segítségével mind a hazai, mind a külföldi piacon azonosítható lenne a magyar áru, mondta Weinreich. A MÁK 1,2 millió forintot (5.804 dollár) gyűjtött össze az 1997-es projekthez, és Weinreich szerint összesen 40 millióra lenne szükség. A Cora Hypermarket Kft 600.000 forintot adományozott, a MOL Rt pedig 300.000 forintot juttatott a kezdeményezés támogatására. A MÁK további partnerei a Generalbroker Kft, a Hajdútej Rt és a Mecsekfűszért Rt. Az idén az egyesület az adók 1 százalékából befolyó támogatásra is számít.

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni