magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Hetedhéthatár 1999. április 16.

Mohácsi Kiállítás és Vásár
Területfejlesztéssel az országkép javításáért

Első ízben, ugyanakkor hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Mohácsi Kiállítást és Vásárt. A rendezvényeknek a Dr. Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola adott helyett. A három nap alatt - április 9-10-11-én - mintegy négyezer látogató kereste fel a kiállítás és vásár területét. A jelentős helyi kiállítók - MOFA, Podravka - mellett Baranya több településéről, valamint Bátaszékről és Budapestről is jelen voltak a termékeiket-szolgáltatásaikat bemutatni szándékozó cégek, összesen negyvenhárman.

*

A pécsi székhelyű Magyar Áruk Klubja Egyesület 1997-ben kezdeményezett Hajrá, Hazai! programja a Mohácsi Kiállítás és Vásár alkalmából "Agrárfejlesztés és Területfejlesztés - Agrárkamarák szerepe a területfejlesztésben" címmel vitafórumot szervezett számos szakmai szervezet és vállalkozás bevonásával. A fórum célja az volt, hogy megvitassák a helyi kezdeményezések, vállalkozási és társadalomformáló törekvések szerepét a területfejlesztés előmozdításában.

- Változó gazdaságunkban az agrároktatás új kihívások előtt áll. Ezt egyrészről felkészülésünk az EU-csatlakozásra, másrészről a folyamatos gazdasági környezet átalakulása követeli meg - nyilatkozta Krem József, a rendezvénynek helyet adó Dr. Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatója. - A kisvállalkozások, a családi gazdaságok szerepe az agrárgazdaság területén is jelentősen megnövekedett, melyhez az agrároktatásnak igazodnia kell. Iskolánk felkészült az új ismeretek oktatására, így biztosítani tudja azt a követelményszintet, mely egy középfokú agrár-szakember számára szükséges. Az iskolánkból kikerülő végzős diákok többsége a mohácsi térségben családi, illetve kisgazdaságokban helyezkedik el. Figyelembe véve, hogy a térség agrárgazdasági adottságai kiemelten kedvezőek, hisszük, hogy a gazdasági fejlődésnek, a munkanélküliség csökkentésének egyik fontos része a családi gazdaságok kialakulása, melynek előfeltétele a szakmai ismeretek elsajátítása, a képzettség megszerzése.

A fórumon Szakál Krisztina, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője kiemelte a kistérségek összefogásának jelentőségét Mohács és a szomszédos horvátországi területek esetében is, valamint a tájjellegű termékek előnyben részesítését szorgalmazta.

Weinreich László, a Magyar Áruk Klubja Egyesület elnöke elmondta, hogy a fórum több mint harminc résztvevővel zajlott. A közvetlen témája az agrár- és területfejlesztés volt.

- A helyi lehetőségek vizsgálatakor figyelemmel kell lennünk arra, hogy a gazdaságfejlesztési célokon túl a területfejlesztésnek a társadalmi-gazdasági és kulturális fejlődés előmozdítása a célja, így feladata is kell hogy legyen - hangsúlyozta Weinreich László. - Meggyőződésünk, hogy a helyi kezdeményezések szakmai, erkölcsi és anyagi támogatásával ezek életképessége biztosítható. A Hajrá, Hazai! program fontosnak tartja a helyi szerveződéseket, mivel e helyi kezdeményezések a helyi társadalom kultúraformáló, illetve kultúramegőrző eszközévé válhatnak, így közvetve hozzájárulnak a társadalom egészének fejlődéséhez.

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni