magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Új Dunántúli Napló - Gazdasági Tükör 1999. április 13.

Mindenhol hiányzik a szabályozás

Vesztébe rohan a mezőgazdaság - hangzott el nemrégiben egy tanácskozáson. A termelők arra panaszkodnak, bizonytalan az ágazati szabályozás, a cikcakkos irányításhoz és támogatási rendszerhez nem igazítható a hosszú távú tervezés.

Mohács

A pécsi Magyar Áruk Klubja Egyesület arra szerette volna ösztönözni az első mohácsi mezőgazdasági kiállítás alkalmából megrendezett tanácskozáson a megjelenteket, vitassák meg az agrár-, valamint a területfejlesztés összefüggését. A beszélgetésen részt vettek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) vidékfejlesztési programok főosztályának munkatársai is.

A főosztály képviselője, Szakál Krisztina elmondta, a minisztérium az európai uniós rendszerhez igazítva próbálja elkészíteni programját, s ez bizony nemegyszer ütközik a termelők érdekeivel. Mert azt tudomásul kell venni, a hagyományos termékekből (például gabonából) tőlünk nyugatra is túltermelés van, úgyhogy nem valószínű, hogy az ilyen termelést támogatni fogják. Viszont a tájjellegű termékeknek szinte korlátlan a piaca. Csak az a baj - tette hozzá az FVM munkatársa -, hogy a termelőknek erről kevés az információjuk, mert már a mostani támogatási rendszerben is hozzá lehetne jutni olyan pénzhez, amely a tájjellegű termékek előállításához nyújt segítséget.

Nekünk viszont a búza, a baromfi és a disznó a tájjellegű termék - replikázott Jordán József, a palotabozsoki termelőszövetkezet elnöke. Az itt lévő, jó minőségű földön létrejött termelési kultúrát kár lenne csak azért felszámolni, mert a nyugat - mondjuk - karikásostor gyártását kívánná meg tőlünk. A főhatóságnak sokkal inkább arra kellene törekednie, hogy ez a termelési kultúra fennmaradjon, akár a mennyiség csökkentésének árán, a támogatások koncentrálásával. Straub István (képünkön) mohácsi vállalkozó szerint itt már szó sem lehet szabályozásról, a termelők elvesztették biztonságukat, nemhogy egy évre, egy hónapra sem tudnak előre tervezni.

Az FVM munkatársai szorgalmasan jegyzeteltek, sok szavuk nem volt az elhangzottakhoz. Nem is lehetett, hiszen egyikőjük, Szakál Krisztina bevallotta, ő bizony építész, a mezőgazdasághoz egyáltalán nem ért. B.G.

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni