Új Dunántúli Napló - 2000. június 28.

Pécs Expo: hoz-e szerencsét a huszonegyedik?

Új helyszínen, hat önálló kiállítás formájában mutatja be a résztvevő vállalkozásokat, azok termékeit a ma nyíló Pécs Expo 21. Pécsi Nemzetközi Vásár. A rendezvényt megelőzően tegnap átadták a vásárdíjakat.

A Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban és környezetében 4000 négyzetméter fedett és közel 10 ezer négyzetméter szabad területen rendezte meg a vásárt a jubiláló, idén 10 éves Pécsi Ipari Vásár Kft. A kiállítók egységesebb bemutatkozása, a közönség könnyebb tájékozódása érdekében hat önálló - Vinfood, Otthon, Járművek-járműalkatrészek, Compelektro, Szolgáltatás, Mix-kiállítás tart nyitva az expo öt napja alatt.

- Ebben az évben mintegy 260 cég, illetve képviselet mutatkozik be a Pécs Expón. Sajnálatos tény, de két év alatt 66-ról 46 százalékra csökkent a baranyai cégek részvétele, ugyanakkor örömteli módon nőtt a fővárosi, illetve a dél-dunántúli vállalkozások vásári aktivitása - számolt be a tapasztalatokról Markos György vásárigazgató.

A szakember különösen fájlalta, hogy idén olyan nagy és közönségcsalogató kiállítók maradtak távol, mint a Délhús Rt., vagy a Dédász Rt.

A vásár sajtótájékoztatóján dr. Toller László polgármester kijelentette: Pécs rövid távú célja, hogy regionális vásárközpont rangot vívjon ki magának. Az elképzelésekhez megfelelő infrastruktúrát biztosíthat a FEMA és környéke. A város eltökélt ennek a programnak a megvalósításában, ugyanakkor kormányzati támogatásra is szüksége van a finanszírozás terén.

A Pécs Expo idei újdonsága az Agrármarketing Centrum (AMC) 100 négyzetméteres közösségi standján a támogatott agrárkiállítók bemutatkozása. A szervezők nagy szakmai érdeklődésre számítanak a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. Támogatta szombati regionális konferencián is.

A vásár szerdától szombatig 10-19 óráig, vasárnap 10-18 óráig tekinthető meg, a látogatókat számos közönségprogram, szórakoztató rendezvény is várja.

A hagyomány szerint szakmai zsűri ítélte oda a Pécs Expo vásár- és különdíjait. A Villányi Borászat Rt. 1997-es évjáratú Cabernet Sauvignon bora az AMC, Pécs Megyei Jogú Város és a Baranya Megyei Közgyűlés különdíját is kiérdemelte. A Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara mellett a Vásárigazgatóság is különdíjat szavazott meg az Apróhús Kft. Bólyi Pizza Sonka termékének. A Magyar Áruk Klubja különdíját Róth József borász Cabernet Sauvignon bora, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara különdíját a NAFA Szövetkezet beltéri ajtója, a Vásárdíjat és a zsűri különdíját utóbbi cég tölgyfa bejárati ajtója érdemelte ki.

Kaszás Endre