magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Déli Hírlap 1997.11.18.

Mitől magyar a magyar áru ?

Normarendszer a polcok között

A Vásárolj magyar árut! - feliratú plakátok, matricák láttán bizony sokan elgondolkodunk: vajon mi számít most magyar árunak ? A külföldi (rész)tulajdonosok és import alapanyagok szövevényében vajon honnan tudjuk, hogy ha valamit megvásárolunk, a hazai piacot, foglalkoztatást támogatjuk-e ?

A Magyar Áruk Klubja (MÁK) eljuttatott szerkesztőségünkhöz egy olyan normarendszert, amely - véleményük szerint - segít eligazodni a magyar és nem magyar áruk áradatában, ha úgy tetszik, a háziasszonyoknak a boltok polcai között. Weinreich Lászlótól, a klub elnökétől megtudtuk: a MÁK azt a magyar árukra és szolgáltatásokra vonatkozó követelményrendszert alkalmazza, amelyet 1995. november 7-8-án a Vásárolj magyarul mozgalom alapítói a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rendezett konferencián dolgoztak ki, s amely összhangban van a nemzetközi gyakorlattal is.

Ennek alapján magyar terméknek tekintik azt az árut, amelyet teljes egészében Magyarországon termeltek ki, termesztettek, tenyésztettek vagy állítottak elő, illetve amelynek előállításához a felhasznált importanyagok, termékek vagy szolgáltatások aránya nem haladja meg a termelői ár 49 százalékát.

A konferencia részvevői magyar szolgáltatónak tekintik azt a gazdasági társaságot, társadalmi szervezetet vagy magánszemélyt, amelyik minimum 90%-ban magyar állampolgárokat foglalkoztat.

Ugyancsak állást foglaltak a fővárosi fórumon arról, hogy egészen pontosan ki is tekinthető- a hazai piacvédelem szempontjából - magyar gyártónak. Nos, ebbe a kategóriába illik az a gazdasági társaság, vállalkozás, társadalmi szervezet, alapítvány, amelyet hazánk törvényeivel összhangban hoztak létre. Ide tartoznak továbbá azok, amelyeket magyarországi cégbíróság jegyzett be, bíróság vett nyilvántartásba, illetve amelynek bejegyzett irodája, központi igazgatása vagy fő üzleti helye Magyarország területén található.

(Akik naprakész információkat szeretnének kapni a Hajrá, Hazai! elnevezésű kampányról, Interneten keresztül megtalálhatják ezeket a http://www.hazai.hu címen.)
(Vége)
B.G.O.

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni