magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Déli Extra - 2000. július 6.

PÉCS EXPO - 21. Pécsi Nemzetközi Vásár

A pécsi vásároknak komoly hagyományai vannak. Pécsett már az 1800-as évek közepétől rendeztek vásárokat, az 1888-as vásáron pedig a mai értelemben vett szakmai rendezvények is voltak. Az egyik legnagyobb kiállítást 1907-ben rendezték, s akkor májustól októberig várták a látogatókat. A mostani öt napig tartotta nyitva kapuit. A Pécsi Ipari Vásár Kft. az idén megújult formában rendezte meg 2000. június 28. és július 2. között a kiállítási hagyományokban leggazdagabb és kereskedelemfejlesztési szempontból az ország egyik legjelentősebb gazdasági seregszemléjét, a Pécs Expo 21. Pécsi Nemzetközi Vásárt, a Beruházási Javak és Fogyasztási Cikkek Vásárát, új helyszínen, a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban közel 4000 m2 fedett és 10.000 m2 szabadterületen. A Pécs Expo a bemutatkozás, a partneri találkozás, a termék és a szolgáltatás közvetlen lehetőségnek megteremtése mellett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezett üzleti programjával, előadásaival komplex marketing lehetőséget biztosított a kiállítóknak.

A Pécs Expo-hoz kapcsolódóan idén már a harmadik alkalommal szervezték meg az Országimázs Fórumot, amelyen vendégül láttak minden olyan hazai vállalkozást, nonprofit szervezetet, amely elhivatottságot érez a hazai országkép alakulása iránt. A rendezvényről Weinreich Lászlót, a Magyar Áruk Klubja Egyesület ügyvezetőjét kérdeztem:

- Két évvel ezelőtt meghatároztuk azt, hogy mit kell csinálni egy egységes országkép, ország jelzésrendszer működtetése érdekében. Azt találtuk ki, hogy az országjelnek egy szlogenből és egy jelzésrendszerből kell állnia. A Magyar Áruk Klubja Egyesület 1995. augusztus 1-jén alakult és kezdetben piacvédelemmel foglalkozott. 1997 májusában ez alakult át országimázs kezdeményezéssé. Mindenképpen ki szerettünk volna szakadni egyfajta termékcentrikusságból, hiszen csak akkor lehet magyar terméket előnyben részesíteni, hogyha a hozzá tartozó kultúrát, hátteret is megvilágítjuk. Imázs alatt egy kialakított képet, arculatot, akár belföldön, akár külföldön rólunk kialakított véleményt értünk. Az idei évnek az a jelentősége, hogy 2000. január 1-jén megalakult a Miniszterelnöki Hivatal szervezetén belül az Országimázs Központ. A Magyar Áruk Klubja Egyesület két éve dolgozik azon, hogy létrejöjjön egy olyan független, önálló szervezet Magyarországon, amely egységes országképpel foglalkozik. A „Hajrá, Hazai!” programnak és a Magyar Áruk Klubjának ezért együtt kell működnie, s ennek fontos állomása a mai fórum, melyen elhangzottak jobbnál jobb hozzászólások, kitértünk az idegenforgalom lehetőségeire, a kultúrára, a hungarikumok helyzetére, itt volt a Herendi képviselője, de szó volt a Zwackról, a Tokajiról. Hungarikum az a termék, személy, vagy hangulat, amely hozzájárult Magyarország imázsához, pécsi vonatkozásban megemlíthető például a Zsolnay, akár mint személy, akár mint termék.

Szó esett a gasztrnómiáról és idegenforgalmi rendezvényekről is. Idén egy nyilvános, kifelé nyitott standot alakítottunk ki, itt főleg a baranyai és a dél-dunántúli régiókból származó idegenforgalmi képek szerepeltek. Szinte minden baranyai jellegzetesség bemutatásra került. A standon népies hangulatot próbáltunk kialakítani, ezt szalmakazallal, szalmazsákokkal próbáltuk felidézni. Két régiséggyűjteményt is bemutattunk, az egyik a gasztronómiához kapcsolódó, a másik egy régi üveggyűjtemény.

Nem maradtak program nélkül a látogatók sem. A gyermekeket állandó, naponta ismétlődő gyermekprogramok: origami, gyöngyfűzés, agyagozás, rajzversenyek, vásári üdvözlőlap készítés várták. A sörsátorban elhelyezett Expo színpadon szórakoztató közönségprogramok, koncertek, családi és vásárismereti vetélkedők, show műsorok, bábelőadások, divatbemutatók, valamint a Pécs Expo Szépe döntő nyújtott kikapcsolódási lehetőséget.

Szatmári Szandra

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni