magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

HARMÓNIA - Lakberendezés - Házépítés

2003. május - június

Magyar Termékek, avagy "Hajrá, Hazai!"


Örömmel fogadtuk, hogy előző számunkban indított új rovatunk nagy érdeklődést keltett mind olvasóink (sic!) mind pedig hirdetőink körében.
Terveink szerint a "Magyar Termékek" témakörhöz kapcsolódóan a továbbiakban is szeretnénk minél több információval szolgálni.
Olvasóinknak (sic!) és ebben folyamatos segítséget kapunk a MÁK Egyesület vezetőjétől (sic!) Weinreich Lászlótól.

Most az egyik leggyakrabban feltett kérdésre próbáljuk megkeresni a választ. MAGYAR VAGY HAZAI?

Sokan és sokféleképpen értelmezik ma azt, hogy egyáltalán mi tekinthető magyar terméknek.

A teljes egészében Magyarországon kitermelt, termesztett, tenyésztett vagy előállított termékek egyértelműen hazainak mondhatók.

A közgazdasági értelmezéseket segítségül hívva az EU-ban is használatos "származó" fogalom adaptálása után Magyarországról származónak tekinthető az a termék, melynek gyártelepi árát figyelembe véve, annak 50%-át meghaladó aránya Magyarországról származik.

Ismert az a nézet, mely szerint azt a magyar gyártót, magyar szolgáltatót veszik alapul a termék megítélésénél, mely gazdasági társaságot, vállalkozást a magyarországi törvényekkel összhangban hoztak létre, a magyarországi cégbíróság azt bejegyezte és fő működési területe is Magyarország.

Elfogadott és talán az EU-s csatlakozásunk előkészítésekor a legfigyelemreméltóbb megközelítés a Magyar Áruk Klubja nézete, mely szerint magyar terméknek tekinthető az a termék, melynek előállításában magyar munkaerő tárgyiasul, vagyis a piacra kerülésben a hazai érdekeltségű munkaerő is közreműködött. E megközelítés tiszteletben tartja a hazai és a külföldi érdekeltségű vállalkozásokat is. E gondolat továbbfejlesztett változataként a MÁK által képviselt "Hajrá, Hazai!" program már a hazai termékekről tesz említést, mivel meggyőződésünk, hogy a hazai sikerek részét képezik azok a többletértékek, melyek megtalálhatóak a hazai kézműipari, népművészeti, idegenforgalmi, kulturális, gasztronómiai, tudományos, sport eredményekben, és még hosszan sorolhatnánk a hazánk hírnevét öregbítő területeket. Ezek mindegyike hozzájárul a hazai termékek általános megítélésének javításához.


Ebben a számunkban egy hazai nyílászárókat gyártó és forgalmazó céget (Hevestherm) mutatunk be, aki annak ellenére, hogy csak két éve szerepel termékeivel a hazai piacon, a műanyag nyílászárók gyártásában már az élvonalba tartozik és nevét a Vásárlók is jól ismerik. Az alábbiakban néhány információval szolgálunk termékeikről, de ha további kérdések merülnek fel Önökben (sic!) tájékozódjanak közvetlenül a gyártótól.

Karádi Gabriella
http://vnet.hu/harmonia

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni