magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

HETEDHÉTHATÁR

1999. július 9.

Hetedhéthatár 1999. 07. 09.

Pécs Expo - 1999

A Pécs Expo szakmai rendezvényei már megszokottan jó színvonalúak. Most sem volt másként június 30. és július 4. között, a kiállítás és vásár öt napján. Ugyanakkor maga a vásár, mint bemutatkozás a nagyközönségnek is, már nem az igazi. Több órás nézelődés helyett a vásárlátogatók szinte elrohantak mind a szabadtéri, mint a zárt területi kiállítók előtt. Lecövekelésre késztető hely kevés akad. Ezen kevesek közé tartozott a Diego aulabeli kiállítóhelye. A szteppelő páros kitett magáért, a parkettán kopogó cipők kellő vonzerőt jelentettek. A Diego előtt mindig ott álltak az érdeklődők!

Nemcsak az rontotta a valódi vásárélményt, hogy a Nevelési Központ tökéletesen alkalmatlan ilyen rendezvény befogadására, hanem az is, hogy a megszokott standok fogadták a nézelődőket, ugyanazok a nagycégek, ugyanazok az autós márkaképviseletek, lehet, hogy centiméterre is ugyanazon a helyen Ráférne a Pécs Expóra, hogy letisztuljon nemcsak a megfelelő hely, hanem a megfelelő profil is! Voltak nagy kiállítók, kevesebb kicsi, közepes alig. (Elgondolkodtató, hogy jelentős pécsi, baranyai cégek évek óta távolmaradnak a Pécs Expótól!) Továbbá ez évben az időpont is rosszul sikeredett. A Kézműves Kamara alelnöke ezt meg is fogalmazta: "Nagyobb koordinációra lenne szükség a város, a megye és a gazdaság között. Pécsett egyidejűleg zajlik több nagyrendezvény, ezek megosztják egyrészt a kiállítókat is, másrészt a látogatókat is. Továbbá a magyar gazdaság helyzetét ismerve nem csoda, hogy ilyen kevés kézműves van jelen a vásáron, hiszen 20-25 százalékos visszaesésre lehet számítaniuk a vállalkozóknak. Jó tíz éve várnak a valódi vállalkozásfejlesztési program elkészültére, de az eddigi három kormány a magyar vállalkozók támogatását, piacra segítését csak választási programjában hangoztatta."

A Pécs Expón részt vett a Baranya Megyei Kézműves Kamara külföldi partnere, a Chemnitzi Kézműves Kamara. Klaus Hähl EU tanácsadó, a chemnitzieket képviselve hangsúlyozta, hogy az eddigi jó kapcsolatot a magyar és a német kézművesek között tovább kell erősíteni. Ez az EU-bővítés idején külön érdekes, hiszen Magyarország az első új tagok között szerepelhet. Az Expo ideje alatt nyolc német vállalkozás keres partnereket, mutatkozik be a magyar kézműveseknek: nem eladni akarnak, hanem partneri kapcsolatra törekszenek, magyar munkaerőt, magyar nyersanyagot használva fel a termeléshez.

Dr. Kiss Endre, a hétezer vállalkozói számlát vezető Szigetvári Takarékszövetkezet elnöke kiemelte, hogy mindenféle állami támogatás helyben kiszolgálására alkalmasak a kisvállalkozók bankjaivá vált takarékszövetkezetek. A vállalkozásokat 10 éve hiteléhség sújtja. A helyben született, helyi ismeretekre, tapasztalatokra alapozott döntések kellően szolgálják a vállalkozói érdekeket.

A 20. Pécs Expón díjazott kiállítók és termékek közül a díjhalmozókat emeljük ki: a Bélhús Rt. borjúmájasa vásárdíjas lett, a gyors érlelésű vastag kolbásza a Magyar Áruk Klubja különdíját nyerte el, a füstölt főtt pulykamell-sonkája pedig Pécs Város Különdíját kapta meg; a Székely és Társa kiadó trilógiájáért - Pécs atlasza, Baranya városai atlasza, valamint Pécs ortofotója - Vásárdíjat kapott, valamint a Baranya Megyei Közgyűlés különdíjban részesült. - L. Cs. K.

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni