magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés menü

Sajtóközlemények archívum
2001
2000
1999
1998
1997

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Sajtóközlemények | Archívum 1998/3.

Sajtóközlemény 1998. április 9-30.

A kultúra megtartó ereje - Kerényi Mari textilművész kiállítása

1998. április 9-én Kerényi Mari textilművész Átutazóban című kiállítása nyílt meg Pécsett a Várakozók Galériában, a Vasútállomás "Várakozók" Kiállítótermében.

"A textil magányos műfaj, egy alkotás megvalósításához sok idő szükséges. Az az érdekes, ami a kezem alól kikerül, amelyik alkotás elkészül. Többnyire már használatban lévő tárgyak felhasználásával készítem alkotásaimat. Egy kiállítás önmagában kerek, egész. - Ez egy önálló műalkotás. Az installáció, a képek, az alkotások, a fényhatás, a tér és a tárgyak egy sajátos és egyedi, tehát megismételhetetlen összefüggésrendszert hoznak létre, melynek mondanivalója is egységes. Különleges lehetőséget kaptam most, hisz egy "élő" váróteremben rendezhettem meg a kiállítást. Ide nem csak azok jönnek, akik a műveimre kíváncsiak - mint ahogy egy "rendes" galériában. Sőt. A betérők arra várnak, hogy induljon a vonatuk. Ehhez az alaphelyzethez alkalmazkodunk. Nem véletlenül "Átutazóban" a kiállítás címe. Az installáció ideidézi azt az otthont, ahonnan eljött - vagy ahová tart - az utazó. Ahol most az idő a lakás lakója nélkül múlik. Izgalmas utazás ez számomra, hisz a régebbi kiállításon még nem szerepelt műveim számomra új jelentéseket mutatnak be. Üzenetemet erősíti az a tudat, hogy e helyen az utazás, és a hozzá kapcsolódó várakozás mindennapos cselekmény. Az idő múlását szemlélteti a térben elhelyezett órák hatása, míg a fény és kontraszt effektusok erősítik az elszigetelődés, elhatárolódás élményét. Ebben a környezetben, mely tökéletes harmóniát képez, alkotásaim a sajátos hangulatukkal és a maguk élettelenségükkel ezt az egyfajta utazást és egyben időtlenséget szemléltetik." - - Kerényi Mari

A kiállítás megnyitóját Dr. Greguss Pál professzor emeritus tartotta. Professzor úr, aki önmagát biológusok közt a legjobb fizikusnak, fizikusok közt a legjobb biológusnak tartja, ékes bizonyítékát adta, hogy a jelenkori művészet értelmezésében, értékelésében is felveszi a versenyt e szakma hivatottjaival. Az idő furcsa, mi köznapi emberek számára megfoghatatlan jószág. Igazából két fajta ember tud vele bánni: a matematikus és a művész. A művészember képes ezt élményszerűen továbbadni. Most ez történik.

Manapság a kultúrában sem könnyű megkülönböztetni mi hazai és mi nem. Ennek jelentősége talán túlmegy a hazai áruk és szolgáltatások fontosságán is. Nem csupán munkahelyek védelméről, így életünk színvonaláról van szó, hanem életünk minőségéről is.

A kultúra az, ami megújulva adódik tovább generációról generációra. Ugyanazokkal a mesékkel altatjuk kisgyermekünket, mint amit nagyanyánktól hallottunk. Ha szerelmesek vagyunk Petőfihez, József Attilához, Ady-hoz fordulunk, hogy segítsenek kifejezni.

A MÁK elkötelezetten támogatja a jelenkori hazai művészetet, amely gyökereinket nem gyengíti, hanem erősíti. Kerényi Mari művészete ilyen, ezért állunk mellé. Hogy törekvésünk a hazai kultúra értő támogatására nem egyedi, bizonyítja, hogy e kiállítás megvalósulásához olyan támogatók sorakoztak fel, mint a Vasutas Művelődési Ház, a MÁV Pécsi Kocsiműhelye, és a MÁV Pécsi Állomásfőnöksége.
A kiállítás szervezője és egyben legfőbb támogatója a pécsi Magyar Áruk Klubja. A MÁK által indított "Hajrá, Hazai !" program elkötelezett híve a hazai kultúra védelmének. Úgy gondoljuk, ennek megvalósítására a legmegfelelőbb lehetőség a gyakorlat, vagyis a mindennapi életben használt kulturális értékek kihangsúlyozása, bemutatása. Kerényi Mari kiállításának szervezésekor és a megvalósításkor is igazolódott ez a megállapítás, hogy a művészi alkotások bemutatása iránti igény létezik, azonban a bemutatók szervezése nagy gondot jelent a hiányzó - vagy nagyon kezdeti - mecenatúra miatt. - Ennek kialakulása - a nemzeti kultúránk egészének megtartása érdekében - fontos, hiszen a gazdasági nyomás hatására ezek a feladatok mindinkább háttérbe sorolódnak.

 

vissza   lap tetejére   1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni