magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés vendégkönyv menü

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Írások rólunk

Új Dunántúli Napló 1998.01.05.

A MÁK a hazai termékekért

A Hajrá, Hazai! piacvédelmi akciósorozat első szakasza sikerrel zárult. Az akció, mely Pécsről indult, a piacképes magyar áruk megjelölésére és vásárlásának ösztönzésére irányult.

Pécs
A Hajrá, Hazai! piacvédelmi akciót a pécsi székhelyű Magyar Áruk Klubja (MÁK) kezdeményezte az elmúlt év tavaszán. Ennek során ismertté vált a piacképes hazai termékek védjegye, a piros-fehér-zöld négyzet, melynek jobb alsó sarkában egy H betű található. A megkérdezett vásárlók közel hatvan százaléka tartotta fontosnak azt, hogy magyar árut vegyen, de mindössze egyharmaduk választ is hazai terméket.

Különböző világcégek itthon készült cikkei is lehetnek természetesen magyar termékek, hogy a tulajdonos külföldi vagy magyar, az másodlagos, tájékoztatta lapunkat Weinreich László (képünkön), a MÁK elnöke. Fontos, hogy minél több munkahely teremtődjön, s olyan terméket állítsanak elő, amely itthon és külföldön is jól eladható.

Száz termékre vetítve 84 százalék a magyar termékek aránya ma Magyarországon, mondja, amely igen jónak mondható. Az európai norma ugyanis 82 és 85 között kell hogy mozogjon. A kezdeményezés annak hatására indult, hogy Ausztriában a hetvenes években létrejött egy erős piacvédelmi akció, amelynek eredményeképpen kialakították a jól ismert piros-fehér-piros "A" betűt a termékeken. Ennek ellenére a 82 százalékról az EU-ba való belépés után fél évvel 52-re csökkent a hazai termékek aránya, amely hatalmas piacvesztést jelentett. Ha harminc százalék csökkenés regisztrálható egy olyan országban, ahol erős piacvédelem működött, elképzelhető, milyen megrendítő lehet olyan országban mindez, amely nem készül fel rá.

Cs. L.

 

vissza   lap tetejére

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni