magunkról sajtó hírek partnereink kapcsolat keresés menü

Sajtóközlemények archívum
2001
2000
1999
1998
1997

 

 

Sajtó - Írások rólunk, sajtóközlemények | Sajtóközlemények | Archívum 1999/2.

Sajtóközlemény Pécs, 1999. április 9.

Területfejlesztéssel az országkép javításáért!
A helyi kezdeményezések szerepe az országimázs alakításában

A pécsi székhelyű Magyar Áruk Klubja Egyesület 1997-ben kezdeményezett "Hajrá, Hazai!" programja a Mohácsi Kiállítás és Vásár alkalmából "Agrárfejlesztés és területfejlesztés - Agrárkamarák szerepe a területfejlesztésben" címmel vitafórumot szervezett számos szakmai szervezet és vállalkozás bevonásával. A fórum célja, hogy megvitassák, a helyi kezdeményezések, vállalkozási és társadalomformáló törekvések szerepét a területfejlesztés előmozdításában. A rendezvény helyszíne a Dr. Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola.

Krem József igazgató, a rendezvény házigazdája: "Változó gazdaságunkban az agrároktatás új kihívások előtt áll. Ezt egyrészről felkészülésünk az EU-csatlakozásra, másrészről a folyamatos gazdasági környezet átalakulása követeli meg. A kisvállalkozások, a családi gazdaságok szerepe az agrárgazdaság területén is jelentősen megnövekedett, melyhez az agrároktatásnak igazodnia kell. Iskolánk felkészült az új ismeretek oktatására, így biztosítani tudja azt a követelményszintet, mely egy középfokú agrár-szakember számára szükséges. Az iskolánkból kikerülő végzős diákok többsége a mohácsi térségben családi- illetve kisgazdaságokban helyezkedik el. Figyelembe véve, hogy a térség agrárgazdasági adottságai kiemelten kedvezőek, hisszük, hogy a gazdasági fejlődésnek, a munkanélküliség csökkentésének egyik fontos része a családi gazdaságok kialakulása, melynek előfeltétele a szakmai ismeretek elsajátítása, a képzettség megszerzése."

Weinreich László egyesületi elnök: "A most megrendezett vitafórum közvetlen témája az agrár- és területfejlesztés. Ennek ellenére a helyi lehetőségek vizsgálatakor figyelemmel kell lennünk arra, hogy a gazdaságfejlesztési célokon túl a területfejlesztésnek a társadalmi-gazdasági és kulturális fejlődés előmozdítása is célja, így feladata is kell, hogy legyen. Meggyőződésünk, hogy a helyi kezdeményezések szakmai, erkölcsi és anyagi támogatásával ezek életképessége biztosítható. A "Hajrá, Hazai!" program fontosnak tartja a helyi szerveződéseket, mivel e kezdeményezések a helyi társadalom és kultúraformáló, illetve kultúramegőrző eszközévé válhat, így közvetve hozzájárulnak a társadalom egészének folyamatos fejlődéséhez."

További tájékoztatás kérhető Weinreich Lászlótól:

Telefon: 72/257-300, 30/9596-380

 

vissza   lap tetejére   1.   2.   3.   4.   5.   6.

 

Hajrá, Hazai! Országimázs Mozgalom
Magunkról | Hírek | Sajtó | Partnereink | Kapcsolat | Vendégkönyv | E-mail
A honlap megtekintéséhez 800x600-as felbontás, 16 bites színmélység
valamint a Netscape Navigator vagy az Internet Explorer 4-es változata szükséges.
© Netmester Produkció 2000- Infocsoport | Alufelni